Strony

wtorek, 22 marca 2016

Przepisy na dobrą kawę

Jak przyrządzić dobrą kawę?

moja ulubiona poranna kawka
Smak kawy zależy przede wszystkim  od dobrego ziarna i świeżej wody. Z racji tego, że kawa łatwo chłonie obce zapachy, musi być przechowywana w szczelnie zamkniętym naczyniu, najlepiej w chłodnym miejscu.
Ważne jest właściwe dozowanie kawy. 
I tak na normalną filiżankę (150 ml) bierzemy 6 - 9 g kawy sypanej, 2 g kawy rozpuszczalnej. Należy pić wyłącznie świeżo zaparzoną kawę, ponieważ szybko traci aromat i gorzknieje. 
Kawa zawiera kofeinę, kwasy, oleje, składniki zapachowe, śladowe ilości wapnia, magnezu i minerałów. Bez mleka i cukru - prawie nie ma kalorii.


Kilka przepisów na dobrą kawę:

Espresso
7 g kawy mielonej espresso,
25 ml wody.
Przygotowanie tej kawy wymaga odpowiedniego sprzętu. Jeśli nie mamy ekspresu ciśnieniowego, równie dobrze możemy ją zaparzyć korzystając z ekspresiku do kawy na gaz (jest zdecydowanie tańszy). Dobrze przygotowane espresso ma na wierzchu warstwkę pianki w kolorze cynamonu. Jest bazą wyjściową do Caffe Latte i  Caffe Mocca.

Caffe Latte:
1 część podwójnego lub mocniejszego espresso,
1 część gorącego mleka lub trochę spienionego mleka.
Gorące mleko wlewamy do espresso. Na wierzch możemy dodać trochę pianki z mleka. Możemy również dodać więcej spienionego mleka lub syropu (sosu) waniliowego.

Caffe Mocca
1 część gorącego espresso,
1 część gorącego mleka,
1 część kakao.
Do caffe Mocca potrzebna jest wysoka szklanka, w której zmieszczą się wszystkie trzy składniki. Przygotowujemy kawę, kakao, spieniamy mleko. Kolejno wlewamy do szklanki. Na wierzchu możemy posypać kakao lub sosem czekoladowym.

Cappuccino
1 część gorącego espresso,
1 część ciepłego mleka,
1 część pianki z mleka
ewentualnie kakao w proszku, cynamon do posypania.
Najpierw wlewamy do szklanki espresso, nastepnie ciepłe mleko, nastepnie pianke z mleka. Na wierzch posypujemy kakaem lub cynamonem.

Espresso Macchiato
1 gorące espresso,
pokrywa ze spienionego mleka.
Espresso wlewamy do szklanki, następnie wlewamy spienione mleko.

Latte Macchiato
1 gorące espresso,
200 ml spienionego mleka,
do posypania kakao w proszku.
Latte Macchiato powinno składać się z trzech warstw, które nie powinny się ze soba mieszać: na spodzie gorące mleko, w środku espresso, a z wierzchu pianka z mleka.  Mleko podgrzewamy do tem. 60 stopni, spieniamy, odstawiamy na 1 minutę, aby utworzyła się piana. Wlewamy je do wąskiej szklanki, a nastepnie bardzo ostrożnie wlewamy espresso, tak aby powstały warstwy. na koniec możemy posypać kakao.

Kawa na opak
1/3 espresso,
2/3 spienionego mleka.
W tej kawie jest więcej mleka niż kawy. Wypełniamy filiżankę spienionym mlekiem, nastepnie wlewamy espresso. Na wierzchu posypujemy kakao lub cynamonem. Bardzo smaczna!

Mokka
7-8 g mokki lub kawy drobno mielonej,
220-250 ml wody
3-4 łyżeczki cukru.
W małym dzbanku zagotowujemy kawę z cukrem 3 razy.  Wlewamy do filiżanki. W Turcji zamiast cukru używa się kardamonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz