Drożdże, (za wikipedią):
Drożdże zawierają witaminy, szczególnie bogate są w witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B7 czyli biotynę inaczej witaminę H. Zawierają również witaminę PP, kwas foliowy, cynk, selen, wapń, fosfor, żelazo, magnez i niacynę.
Poza wykorzystaniem ich w kuchni do wypieku ciast np. pączków, spokojnie możemy wykorzystać je w kosmetyce, lecznictwie, a także w ogrodzie jako środek do ochrony roślin lub jako nawóz.
Stosowanie drożdży to stary sposób naszych babć i dziadków.
Jako typowy mieszczuch, który dopiero uczy się ogrodnictwa o wykorzystaniu drożdży dowiedziałam się od mojej koleżanki, która posiada działeczkę, a która o dobroczynnym działaniu drożdży, dowiedziała się od innych działkowiczów.
Najprościej jest rozpuścić kostkę drożdży w szklance ciepłego mleka, następnie rozcieńczyć w 10 litrach wody i ową miksturą spryskiwać i podlewać rośliny.
Taka mikstura działa na roślinę wzmacniająco, chroni przed najprzeróżniejszymi chorobami, przyśpiesza kwitnienie kwiatów i dojrzewanie owoców. Powoduje również znaczny rozrost korzeni.
Rośliny i drzewka możemy spryskiwać miksturą drożdżową przez cały sezon od wiosny, do jesieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz