Strony

czwartek, 11 lipca 2019

Drożdże w ogrodzie

drożdże piekarskie

Drożdże, (za wikipedią):
to rodzaj jednokomórkowych grzybów rodziny drożdżakowatych (Saccharomycetaceae)
Są organizmami saprotrofitycznymi – żyją na podłożach zawierających cukry proste.
Drożdże zawierają witaminy, szczególnie bogate są w witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B7 czyli biotynę inaczej witaminę H. Zawierają również witaminę PP, kwas foliowy, cynk, selen, wapń, fosfor, żelazo, magnez i niacynę. 

Poza wykorzystaniem ich w kuchni do wypieku ciast np. pączków, spokojnie możemy wykorzystać je w kosmetyce, lecznictwie, a także w ogrodzie jako środek do ochrony roślin lub jako nawóz.

Stosowanie drożdży to stary sposób naszych babć i dziadków.

Jako typowy mieszczuch, który dopiero uczy się ogrodnictwa o wykorzystaniu drożdży dowiedziałam się od mojej koleżanki, która posiada działeczkę, a która o dobroczynnym działaniu drożdży, dowiedziała się od innych działkowiczów. 

Najprościej jest rozpuścić kostkę drożdży w szklance ciepłego mleka, następnie rozcieńczyć  w 10 litrach wody i ową miksturą spryskiwać i podlewać rośliny.

Taka mikstura działa na roślinę wzmacniająco, chroni przed najprzeróżniejszymi chorobami, przyśpiesza kwitnienie kwiatów i dojrzewanie owoców. Powoduje również znaczny rozrost korzeni. 
Rośliny i drzewka możemy spryskiwać miksturą drożdżową przez cały sezon od wiosny, do jesieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz