Strony

czwartek, 23 maja 2019

CZARNE ZŁOTO OGRODNIKÓW czyli KOMPOST

kompostwonik

Każdy, kto ma ogródek na pewno ma sporo odpadków z ogrodu, ale też i z kuchni, które z powodzeniem można zamienić na KOMPOST, czyli tzw. CZARNE ZŁOTO OGRODNIKÓW.

KOMPOSTOWANIE pozwala nam zamienić zbędne resztki, na pożyteczny i bogaty w najprzeróżniejsze składniki mineralne nawóz w ekologiczny sposób.

Pozostaje jedynie kwestia jak prawidłowo kompostować owe resztki i odpadki, żeby nawóz był rzeczywiście dobry!

Zacznijmy od tego: z jakich resztek i odpadków zrobimy dobry KOMPOST?


Są to przede wszystkim: gałęzie, trawa, chwasty, liście, skorupki jajek, tektura, papier, gazety (byle nie kolorowe tygodniki!), fusy od kawy i herbaty łącznie z saszetkami i filtrami, resztki warzyw, trociny, pióra. Jednym słowem: wszystko to, co wyrzucamy do odpadków bio.

Nie wrzucamy żadnych resztek mięsa, wędlin, ani żadnych zwierzęcych odchodów!

Co jest ważne przy kompostowaniu?

- jak najmniejsze rozdrobnienie resztek, dlatego też starajmy się, aby gałęzie były posiekane na jak najmniejsze części. Możemy do tego celu użyć sekatora, albo tzw. gałęziarki czyli rozdrabniacza. Koszt takiego urządzenia to wydatek rzędu 300 złotych. Czasami dobrze jest wykorzystać do tego celu kosiarkę: kilkakrotnie przejedźmy po chwastach, liściach itp. itd.

- równowaga pomiędzy resztkami zielonymi, a resztkami brązowymi.
Resztki zielone są mokre i bogate w azot, a resztki brązowe są suche i bogate w węgiel.

ZIELONE:
fusy z kawy, rośliny okrywowe, skorupki jajek, skórki z owoców, pestki, skoszona trawa, liście, obornik, obierki, chwasty.
BRĄZOWE:
pędy i kaczany kukurydzy, siano, łupinki orzechów, papier, tektura, popiół drzewny, łodygi warzyw, gałęzie.

- wilgotność kompostu, który nie może być suchy, ale też nie może być zbyt wilgotny. Dobrze jest co jakiś czas nasz KOMPOST nawodnić.

- dostępność powietrza, a co za tym idzie tlenu, który ma decydujący  wpływ na proces kompostowania.

- dostępność mikroorganizmów lub dżdżownic, które przyśpieszają kompostowanie.

Ważne jest również miejsce umiejscowienia naszego kompostownika.

Najlepiej, aby był on usytuowany w zacienionym miejscu. Chodzi o to, żeby nasz KOMPOST nie był wystawiony na bezpośrednie działanie SŁOŃCA, które zabija bakterie rozkładające nasze resztki i aby nie wysychał.
Powinien być umiejscowiony bezpośrednio na ziemi, co jest szczególnie ważne w przypadku, kiedy do kompostowania używamy worków. Do tego celu doskonale sprawdzają się worki na bio-odpadki, albo worki po ziemi ogrodniczej.

Jeżeli do robienia KOMPOSTU używamy worków, wtedy dokładnie ubijmy nasze resztki, zalejmy je wodą, zwiążmy dość luźno worek i zróbmy w nim dziury np. widłami.

Dobry kompost jest pulchny, ciemnobrunatny lub czarny!


W jaki sposób można przyśpieszyć kompostowanie?

1. Dodajemy specjalny preparat, który przyspieszy rozkład naszych resztek. Wybór preparatów na rynku jest dość spory.

2. Dodajemy porcję już gotowego kompostu.

3. Szykujemy miksturę, którą przyrządzamy sami:

1. KOMPOSTOWY DOPALACZ:

1 puszka  piwa,
1 puszka normalnej coca-coli
1 szklanka amoniaku,
1/2 szklanki słabej herbatki,
2 łyżki szamponu dla dzieci.
źródło - Jerry Baker


2. PRZYŚPIESZACZ KOMPOSTOWANIA:

10 dkg drożdży
1 szklanka cukru,
10 litów ciepłej wody.
źródło internet

PAMIĘTAJMY, że:



cena najtańszego 50 litrowego worka kompostu, to koszt około 15 zł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz