Nie jestem specjalistką od gotowania, ale mam kilka przepisów, które stosuję w swojej kuchni z powodzeniem.
SERNIK MILIONERA
Nie każdemu pasuje jego wyjątkowy smak. Ja zasmakowałam w tym serniku bardzo. Jest jeszcze jedna kwestia: łatwość i prostota wykonania. Szybko, bez żadnych problemów miksuję wszystkie składniki blenderem. Nie trzeba ubijać jajek na pianę. Wystarczy je rozbełtać i wlać do masy sernikowej.
Ozdobić można różnie: masa kajmakowa, polewa czekoladowa, albo galaretka np. jagodowa. Osobiście idę na jeszcze większą łatwiznę: na spód sernika kładę gotowe ciastka. W moim wypadku są to biszkopty z galaretką jagodową i rozkruszone inne ciasteczka.
W moim starym przepiśniku znalazłam kilka ciekawych przepisów:
PTASIE MLECZKO
ulubiony deser moich dzieci, kiedy jeszcze były małe.
Składniki:
2 opakowania budyniu waniliowy lub śmietankowy
1 litr mleka
3 łyżeczki żelatyny
4 jajka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki kakao
galaretka, owoce
Wykonanie
masło zmiksować z cukrem. Sukcesywnie dodawać żółtka. Żelatynę rozpuścić w szklance mleka. Dodać budynie i wlać do zagotowanego mleka. Zagotować i ostudzić. Do zmiksowanej reszty dodać ostudzony budyń. Na końcu dodać ubite białka. Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao (na oko). Wylać do formy i wstawić do lodówki. Przygotować owoce. Wyłożyć na stężone już ptasie mleczko. Zalać galaretką.
Przepis można modernizować według uznania. Na spód np można wyłożyć ciasteczka jw., albo inne według uznania. Na ptasie mleczko można również wylać polewę czekoladową. itp.
PYCHA!
KOKOSANKI ZNIKAJĄCE
Składniki:
5 jaj
1 szklanka cukru
3 kisiele lub budynie
3 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
7 łyżek kakao
pół szklanki mleka
dodatkowo wiórki kokosowe
Wykonanie
Jajka i cukier zmiksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kisiele lub budynie. Ciasto wlać do formy, najlepiej prostokątnej o wymiarach ok. 30 na 40 cm. Piec około 30 - 40 minut.
Wszystkie składniki na polewę zagotować na małym ogniu. Wylać na pokrojone w kostkę ciasto. Na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.
Najlepiej ciasto pokroić w kostkę. Poszczególne kostki nadziewać na widelec i moczyć w polewie. Obsypywać wiórkami. Ciasto znika błyskawicznie !!!!
PYCHA!
TORT MAŁAKOV
Trochę trzeba się natrudzić, ale efekt jest niepowtarzalny!!! Robię go rzadko.. bo jest jak dla mnie pracochłonny. Najlepiej podejść do niego z sercem.
Składniki
25 dkg masła
5 żółtek
20 dkg cukru pudru
2 x 200 = 400 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy
skórka z 1 cytryny
30 dkg biszkoptów
likier kawowy
1 opakowanie zagęstnika do smietanki
1 łyżka cukru
skórka pomarańczowa
kandyzowane owoce
płatki migdałów
Zamiast likieru kawowego można użyć pomarańczowego, kakaowego, rumu, winiaku.
Wwykonanie
migdały drobno zetrzeć (można kupić mielone). Masło utrzeć na krem. Ucierając dodawać stopniowo żółtka i przesiany cukier puder. Na końcu dodać migdały i ubitą na sztywno śmietankę. Wymieszać. Jeśli krem się zważy wstawić miskę do ciepłej wody, aż przy brzegach zacznie lekko rozpływać, wtedy mieszać dalej, aż krem się zwiąże. Wtedy dodać miąższ z wanilii (wanilię), skórkę cytrynową (opcjonalnie cynamon). W tortownicy ułożyć biszkopty, skropić likierem, posmarować kremem. Czynność powtarzać, aż biszkopty się skończą. Na wierzch ułożyć warstwę kremu.
powierzchnię obłożyć folią. Obciążyć. Wstawić w chłodne miejsce. Zdjąć folię, przełożyć tort na paterę. . Resztę śmietany ubić na gęsto z zagęstnikiem i cukrem. Pokryć tort dookoła. Na wierzch wycisnąć kratkę ze śmietanki. Udekorować skórką pomarańczową, owocami kandyzowanymi, płatkami migdałów.
Biszkopty można maczać w likierze i przekładać np. świeżymi truskawkami. Ozdobę mogą stanowić same biszkopty.
SUBATO
SERNIK MILIONERA
Nie każdemu pasuje jego wyjątkowy smak. Ja zasmakowałam w tym serniku bardzo. Jest jeszcze jedna kwestia: łatwość i prostota wykonania. Szybko, bez żadnych problemów miksuję wszystkie składniki blenderem. Nie trzeba ubijać jajek na pianę. Wystarczy je rozbełtać i wlać do masy sernikowej.
Ozdobić można różnie: masa kajmakowa, polewa czekoladowa, albo galaretka np. jagodowa. Osobiście idę na jeszcze większą łatwiznę: na spód sernika kładę gotowe ciastka. W moim wypadku są to biszkopty z galaretką jagodową i rozkruszone inne ciasteczka.
W moim starym przepiśniku znalazłam kilka ciekawych przepisów:
PTASIE MLECZKO
ulubiony deser moich dzieci, kiedy jeszcze były małe.
Składniki:
2 opakowania budyniu waniliowy lub śmietankowy
1 litr mleka
3 łyżeczki żelatyny
4 jajka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki kakao
galaretka, owoce
Wykonanie
masło zmiksować z cukrem. Sukcesywnie dodawać żółtka. Żelatynę rozpuścić w szklance mleka. Dodać budynie i wlać do zagotowanego mleka. Zagotować i ostudzić. Do zmiksowanej reszty dodać ostudzony budyń. Na końcu dodać ubite białka. Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao (na oko). Wylać do formy i wstawić do lodówki. Przygotować owoce. Wyłożyć na stężone już ptasie mleczko. Zalać galaretką.
Przepis można modernizować według uznania. Na spód np można wyłożyć ciasteczka jw., albo inne według uznania. Na ptasie mleczko można również wylać polewę czekoladową. itp.
PYCHA!
KOKOSANKI ZNIKAJĄCE
Składniki:
5 jaj
1 szklanka cukru
3 kisiele lub budynie
3 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
7 łyżek kakao
pół szklanki mleka
dodatkowo wiórki kokosowe
Wykonanie
Jajka i cukier zmiksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kisiele lub budynie. Ciasto wlać do formy, najlepiej prostokątnej o wymiarach ok. 30 na 40 cm. Piec około 30 - 40 minut.
Wszystkie składniki na polewę zagotować na małym ogniu. Wylać na pokrojone w kostkę ciasto. Na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.
Najlepiej ciasto pokroić w kostkę. Poszczególne kostki nadziewać na widelec i moczyć w polewie. Obsypywać wiórkami. Ciasto znika błyskawicznie !!!!
PYCHA!
TORT MAŁAKOV
Trochę trzeba się natrudzić, ale efekt jest niepowtarzalny!!! Robię go rzadko.. bo jest jak dla mnie pracochłonny. Najlepiej podejść do niego z sercem.
Składniki
25 dkg masła
5 żółtek
20 dkg cukru pudru
2 x 200 = 400 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy
skórka z 1 cytryny
30 dkg biszkoptów
likier kawowy
1 opakowanie zagęstnika do smietanki
1 łyżka cukru
skórka pomarańczowa
kandyzowane owoce
płatki migdałów
Zamiast likieru kawowego można użyć pomarańczowego, kakaowego, rumu, winiaku.
Wwykonanie
migdały drobno zetrzeć (można kupić mielone). Masło utrzeć na krem. Ucierając dodawać stopniowo żółtka i przesiany cukier puder. Na końcu dodać migdały i ubitą na sztywno śmietankę. Wymieszać. Jeśli krem się zważy wstawić miskę do ciepłej wody, aż przy brzegach zacznie lekko rozpływać, wtedy mieszać dalej, aż krem się zwiąże. Wtedy dodać miąższ z wanilii (wanilię), skórkę cytrynową (opcjonalnie cynamon). W tortownicy ułożyć biszkopty, skropić likierem, posmarować kremem. Czynność powtarzać, aż biszkopty się skończą. Na wierzch ułożyć warstwę kremu.
powierzchnię obłożyć folią. Obciążyć. Wstawić w chłodne miejsce. Zdjąć folię, przełożyć tort na paterę. . Resztę śmietany ubić na gęsto z zagęstnikiem i cukrem. Pokryć tort dookoła. Na wierzch wycisnąć kratkę ze śmietanki. Udekorować skórką pomarańczową, owocami kandyzowanymi, płatkami migdałów.
Biszkopty można maczać w likierze i przekładać np. świeżymi truskawkami. Ozdobę mogą stanowić same biszkopty.
SUBATO
Czas
przygotowania: 1 godzin
Czas
gotowania: 1 godzin
Składniki
·
80 dkg
mięsa wieprzowego, równie dobrze może być filet z kurczaka,
·
1 kg
różnych warzyw, np. marchew, cebula, papryka, ogórki, kapusta, kalafior,
cukinia itp.
·
20 dkg
pieczarek,
·
olej
do smażenia.
·
SOS
·
4
łyżki sosu sojowego (może być też magii,
·
4
łyżki cukru,
·
2
łyżki octu,
·
3/4
szklanki wody,
·
1
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
·
przygotowanie:
Mięsko pokroić w kostkę, smażyć
na średnim ogniu, wyjąć do miski. Na pozostałym po smażeniu oleju, smażyć
pocięte w paseczki warzywa, kolejno w zależności od stopnia ich twardości.
Następnie dodać mięso, trochę poddusić. Wymieszać wszystkie składniki sosu
razem. Dodać sos do potrawy, zagotować i gotowe. Można jeść z chlebem, ryżem,
makaronem lub ziemniakami.
PYCHA!
FASOLKA SZPARAGOWA ALA BIGOS
Czas
przygotowania: 1 godzin
Czas
gotowania: 1 godzin
Składniki
·
2 kg
fasolki szparagowej, może być zielona, żółta, fioletowa, ważne, żeby była
bezłykowa,
·
1 kg
mięsa wieprzowego np. łopatka, może być pierś z kurczaka,
·
2-3
cebule,
·
koncentrat
pomidorowy,
·
przyprawy
do smaku: sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie
Fasolkę oczyścić, ugotować, żeby była miękka, w wodzie z solą i odrobiną
cukru. Mięso zesmażyć na wolnym ogniu, po 30 minutach smażenia dodać cebulkę
pokrojoną we wiórki. Jeszcze trochę poddusić. Dodać ugotowaną fasolkę
szparagową i trochę wody z gotowania fasolki, koncentrat pomidorowy. Podusić
około 15 min. W razie potrzeby uzupełnić wodę, pilnować, żeby potrawa się nie
przypaliła. Doprawić pieprzem, najlepiej grubo mielonym, lub utłuczonym w moździerzu.
Dodać trochę cukru według upodobania.
Mięso można równie dobrze zastąpić kiełbasą.
Podawać z ziemniakami.
NALEŚNIKI ZAPIEKANE ZE
SZPARAGAMI
Czas
przygotowania: 1 godzin
Czas
zapiekania: 1 godzin
Składniki
·
Szparagi,
mogą być świeże lub ze słoika,
·
10 dkg
szynki, lub chudej kiełbaski,
·
jeśli
ktoś lubi może dodać 1 cebulkę,
·
opakowanie
śmietanki 18%,
·
1 lub
2 jajka,
·
20 dkg
żółtego sera,
·
sól,
pieprz do smaku,
·
olej
do smażenia naleśników.
·
Ciasto
na naleśniki:
·
2
jajka,
·
pól kg
maki,
·
łyżka
oleju,
·
mleko
w takiej ilości, aby ciasto miało gęstość śmietany.
Przygotowanie
Usmażyć naleśniki: 6-8 sztuk. Zawinąć w naleśniki szparagi, pokrojoną w
podłużne plastry szynkę, żółty ser i ewentualnie cebulkę. Posolić i popieprzyć.
Ułożyć naleśniki na blachę wysmarowaną olejem. Wymieszać żółtka jajek ze
śmietanką, zalać naleśniki, ułożyć na naleśnikach plastry żółtego sera. Ubić
piane z białek i wylać na naleśniki. Posypać pieprzem.
Zapiec w piekarniku. około 30 min.
Przepis jest trochę pracochłonny, ale naprawdę pyszny!!!
SAŁATA LODOWA ARTURA
Czas
przygotowania: 5 minut
Czas
gotowania: 5 minut
Składniki
·
główka
sałaty lodowej
·
puszka
sardynek w oleju najlepiej słonecznikowym.
Przygotowanie
Sałatę lodową umyć, osączyć, rozdzielić i rękoma podrobić do miseczki.
Puszkę z sardynkami otworzyć, trochę rozdrobnić i wrzucić do sałaty. delikatnie
wymieszać. I gotowe! Pyszna i prosta w przyrządzeniu!!!!
KURA LUB KURCZAK W
SOSIE POTRAWKOWYM
Czas
przygotowania: 40 minut
Czas
gotowania: 40 minut
Składniki
·
Ugotowana
kura lub kurczak,
·
SOS:
·
4 dkg
masła,
·
2
łyżki mąki,
·
2
szklanki rosołu,
·
kilka
łyżek słodkiej śmietanki,
·
sól,
pieprz,
·
kwasek
cytrynowy, lub sok z cytryny,
Przygotowanie
2 szklanki rosołu z gotowania kury lub kurczaka, zagotować. Zagęścić
rosół mąką roztartą z masłem i odrobiną wody, rozprowadzić, dodać śmietankę.
Doprawić, na końcu zakwasić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.
TAK PRZYRZĄDZONA POTRAWKA, smakuje jak kurczak w sosie beszamelowym, a
jest zdecydowanie łatwiejsza w przygotowaniu.
KWASEK ZABIELANY
Przepis mojej mamy
Czas
przygotowania: 20 minut
Czas
gotowania: 20 minut
Składniki
·
pól
litra soku z kiszonej kapusty,
·
1 litr
wody,
·
ziele
angielskie, listek laurowy,
·
śmietana,
·
2
łyżki maki do zagęszczenia zupy,
·
sól,
pieprz, cukier do smaku.
Przygotowanie
Do wody dodać sok z kiszonej kapusty, wrzucić przyprawy: ziele
angielskie, listek laurowy. Zagotować. Zagęścić zupę mąką rozpuszczoną w
niewielkiej ilości wody. Dodać śmietanę.
Należy pamiętać, żeby śmietana się nie zważyła, należy wcześniej do niej
wlać część wywaru, dopiero potem połączyć ją z resztą zupy.
Doprawić do smaku cukrem, sola i pieprzem.
Można podawać z makaronem, gotowanymi ziemniakami pure.
IDEALNA NA ZUPĘ WIGILIJNĄ
BIGOS DIETETYCZNY
Czas
przygotowania: 2 godzin
Czas
smażenia: 2 godzin
Składniki
·
przykładowe
proporcje:
·
1kg
kiszonej kapusty, najlepsza jest surówkowa,
·
1 kg
piersi z kurczaka,
·
2
cebule,
·
koncentrat
pomidorowy,
·
2
łyżki oleju słonecznikowego,
·
przyprawy:
ziele angielskie, listek laurowy,
·
do
wyboru, w zależności od upodobań: kminek, majeranek, czosnek itp.
Przygotowanie
Kapustę ugotować do miękkości. Mięso z kurczaka pokroić i zesmażyć na
oleju słonecznikowym, do już usmażonego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwile
poddusić. Usmażone mięso dodać do ugotowanej kapusty. Dodać koncentrat
pomidorowy i jeszcze trochę pogotować (około 30 min.), żeby wszystkie składniki
się połączyły.
W wersji wigilijnej można dodać suszone grzyby, do gotowania kapusty.
Bigos jest bardzo smaczny. Moje dzieci go uwielbiają!!!
POMIDORY MARYNOWANE PO UKRAIŃSKU
Oryginalny przepis
Czas
przygotowania: 2 godzin
Czas
inny: 2 minut
Składniki
·
3 kg
małych, twardych pomidorów,
·
koper,
·
chrzan,
·
gorczyca,
·
ziele
angielskie,
·
czosnek,
·
zielona
pietruszka,
·
cebula.
·
Na
zalewę:
·
2
szklanki wody,
·
łyżka
cukru,
·
pół
łyżeczki soli,
·
1/4
szklanki octu 10%
Przygotowanie
Pomidory umyć, ułożyć w słoikach, do słoików dodać koper, kawałek
chrzanu, ziarna gorczycy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku,
kilka gałązek natki pietruszki, pokrojoną w ćwiartki cebulkę (w zależności od
upodobania).
Przygotować zalewę wg podanych proporcji. Gorącą zalewą zalać ułożone w
słoikach pomidory. Zakręcić. Dla pewności słoiki zagotować, ale bardzo krótko.
ZIELONA PAPRYKA W
SŁOIKU
Oryginalny przepis ukraiński
Czas
przygotowania: 16 godzin
Czas inny: 16 minut
Składniki
·
3 kg
papryki,
·
1
szklanka cukru
·
3
łyżeczki soli,
·
2
szklanki octu 6%,
·
2
szklanki oliwy.
Przygotowanie
Paprykę obrać, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć w naczyniu, dodać sól i
cukier. Zostawić na 12 godzin. Czasem zamieszać. Po 12 godzinach zagotować - około
3 minuty. Paprykę przełożyć do słoików. Sok pozostały z gotowania papryki
zagotować, dodać ocet, oliwę. Zalać paprykę w słoikach gorącym sokiem. Słoiki
zakręcić i odstawić. Dla pewności można słoiki zagotować około 20 minut.
GOŁĄBKI Z PŁATKAMI
OWSIANYMI
Czas
przygotowania: 40 minut
Czas
duszenia: 40 minut
Składniki
·
Składniki:
·
- pól
kg mielonej łopatki, lub innego chudego mięsa,
·
- 1/2
szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich),
·
- 1
jajko,
·
- 1
cebula,
·
-
kostka rosołowa,
·
- olej
1-2 łyżki,
·
-
przyprawy: pieprz do smaku, w sezonie gałązki lubczyku, zielonej pietruszki,
ewentualnie ząbek czosnku,
·
-
główka kapusty białej lub włoskiej w sezonie zimowym, równie dobrze może być
kapusta pekińska.
Przygotowanie
Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać
płatki owsiane, płatki dodać do mielonego mięsa, dodać jajko, pokrojoną w
kostkę cebulę. Wszystko razem wymieszać, dodać pieprz do smaku.
Kapustę obgotować, ostudzić, oddzielić liście (młodą kapustę lub kapustę pekińską wystarczy sparzyć). Liście kapusty przy końcach pobić tłuczkiem do mięsa. Mięso zawijać w liście kapusty, ułożyć w garnku warstwami. Przełożyć liśćmi lubczyku lub natki pietruszki. Zalać nie dużą ilością wody z obgotowanej kapusty, odrobiną oleju. Dusić na wolnym ogniu około 30-40 min. Czas duszenia zależy od rodzaju użytej kapusty. Dla zmiany smaku farszu, można posiekać pęczek pietruszki i dodać do mięsa mielonego, wtedy gołąbki przypominają w smaku nadzienie do kurczaka faszerowanego.
Kapustę obgotować, ostudzić, oddzielić liście (młodą kapustę lub kapustę pekińską wystarczy sparzyć). Liście kapusty przy końcach pobić tłuczkiem do mięsa. Mięso zawijać w liście kapusty, ułożyć w garnku warstwami. Przełożyć liśćmi lubczyku lub natki pietruszki. Zalać nie dużą ilością wody z obgotowanej kapusty, odrobiną oleju. Dusić na wolnym ogniu około 30-40 min. Czas duszenia zależy od rodzaju użytej kapusty. Dla zmiany smaku farszu, można posiekać pęczek pietruszki i dodać do mięsa mielonego, wtedy gołąbki przypominają w smaku nadzienie do kurczaka faszerowanego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz