Strony

PRZEPIŚNIK

Nie jestem specjalistką od gotowania, ale mam kilka przepisów, które stosuję w swojej kuchni z powodzeniem. 

SERNIK MILIONERA

Nie każdemu pasuje jego wyjątkowy smak. Ja zasmakowałam w tym serniku bardzo.  Jest jeszcze jedna kwestia: łatwość i prostota wykonania. Szybko, bez żadnych problemów miksuję wszystkie składniki blenderem. Nie trzeba ubijać jajek na pianę. Wystarczy je rozbełtać i wlać do masy sernikowej.
Ozdobić można różnie: masa kajmakowa, polewa czekoladowa, albo galaretka np. jagodowa. Osobiście idę na jeszcze większą łatwiznę: na spód sernika kładę gotowe ciastka. W moim wypadku są to biszkopty z galaretką jagodową i rozkruszone inne ciasteczka.

W moim starym przepiśniku znalazłam kilka ciekawych przepisów:

PTASIE MLECZKO

ulubiony deser moich dzieci, kiedy jeszcze były małe.

Składniki:

2 opakowania budyniu waniliowy lub śmietankowy
1 litr mleka
3 łyżeczki żelatyny
4 jajka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki kakao
galaretka, owoce

Wykonanie

masło zmiksować z cukrem. Sukcesywnie dodawać żółtka. Żelatynę rozpuścić w szklance mleka. Dodać budynie i wlać do zagotowanego mleka. Zagotować i ostudzić. Do zmiksowanej reszty dodać ostudzony budyń. Na końcu dodać ubite białka. Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać kakao (na oko). Wylać do formy i wstawić do lodówki. Przygotować owoce. Wyłożyć na stężone już ptasie mleczko. Zalać galaretką.
Przepis można modernizować według uznania. Na spód np można wyłożyć ciasteczka jw., albo inne według uznania. Na ptasie mleczko można również wylać polewę czekoladową. itp.
PYCHA!

KOKOSANKI ZNIKAJĄCE

Składniki:
5 jaj
1 szklanka cukru
3 kisiele lub budynie
3 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
7 łyżek kakao
pół szklanki mleka
dodatkowo wiórki kokosowe
Wykonanie
Jajka i cukier zmiksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kisiele lub budynie. Ciasto wlać do formy, najlepiej prostokątnej o wymiarach ok. 30 na 40 cm.  Piec około 30 - 40 minut.
Wszystkie składniki na polewę zagotować na małym ogniu. Wylać na pokrojone w kostkę ciasto. Na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi.
Najlepiej ciasto pokroić w kostkę. Poszczególne kostki nadziewać na widelec i moczyć w polewie. Obsypywać wiórkami. Ciasto znika błyskawicznie !!!!
PYCHA!

TORT MAŁAKOV

Trochę trzeba się natrudzić, ale efekt jest niepowtarzalny!!! Robię go rzadko.. bo jest jak dla mnie pracochłonny. Najlepiej podejść do niego z sercem.

Składniki

25 dkg masła
5 żółtek
20 dkg cukru pudru
2 x 200 = 400 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy
skórka z 1 cytryny
30 dkg biszkoptów
likier kawowy
1 opakowanie zagęstnika do smietanki
1 łyżka cukru
skórka pomarańczowa
kandyzowane owoce
płatki migdałów

Zamiast likieru kawowego można użyć pomarańczowego, kakaowego, rumu, winiaku.

Wwykonanie
migdały drobno zetrzeć (można kupić mielone). Masło utrzeć na krem. Ucierając dodawać stopniowo żółtka i przesiany cukier puder. Na końcu dodać migdały i ubitą na sztywno śmietankę. Wymieszać. Jeśli krem się zważy wstawić miskę do ciepłej wody, aż przy brzegach zacznie lekko rozpływać, wtedy mieszać dalej, aż krem się zwiąże. Wtedy dodać miąższ z wanilii (wanilię), skórkę cytrynową (opcjonalnie cynamon). W tortownicy  ułożyć biszkopty, skropić likierem, posmarować kremem. Czynność powtarzać, aż biszkopty się skończą. Na wierzch ułożyć warstwę kremu.
powierzchnię obłożyć folią. Obciążyć. Wstawić w chłodne miejsce. Zdjąć folię, przełożyć tort na paterę. . Resztę śmietany ubić na gęsto z zagęstnikiem i cukrem. Pokryć tort dookoła. Na wierzch wycisnąć kratkę ze śmietanki. Udekorować skórką pomarańczową, owocami kandyzowanymi, płatkami migdałów.
Biszkopty można maczać w likierze i przekładać np. świeżymi truskawkami. Ozdobę mogą stanowić same biszkopty.



SUBATO

Czas przygotowania: 1 godzin
Czas gotowania: 1 godzin
Składniki
·         80 dkg mięsa wieprzowego, równie dobrze może być filet z kurczaka,
·         1 kg różnych warzyw, np. marchew, cebula, papryka, ogórki, kapusta, kalafior, cukinia itp.
·         20 dkg pieczarek,
·         olej do smażenia.
·         SOS
·         4 łyżki sosu sojowego (może być też magii,
·         4 łyżki cukru,
·         2 łyżki octu,
·         3/4 szklanki wody,
·         1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
·         przygotowanie:
Mięsko pokroić w kostkę, smażyć na średnim ogniu, wyjąć do miski. Na pozostałym po smażeniu oleju, smażyć pocięte w paseczki warzywa, kolejno w zależności od stopnia ich twardości. Następnie dodać mięso, trochę poddusić. Wymieszać wszystkie składniki sosu razem. Dodać sos do potrawy, zagotować i gotowe. Można jeść z chlebem, ryżem, makaronem lub ziemniakami.
PYCHA!
FASOLKA SZPARAGOWA ALA BIGOS

Czas przygotowania: 1 godzin
Czas gotowania: 1 godzin
Składniki
·         2 kg fasolki szparagowej, może być zielona, żółta, fioletowa, ważne, żeby była bezłykowa,
·         1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka, może być pierś z kurczaka,
·         2-3 cebule,
·         koncentrat pomidorowy,
·         przyprawy do smaku: sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie

Fasolkę oczyścić, ugotować, żeby była miękka, w wodzie z solą i odrobiną cukru. Mięso zesmażyć na wolnym ogniu, po 30 minutach smażenia dodać cebulkę pokrojoną we wiórki. Jeszcze trochę poddusić. Dodać ugotowaną fasolkę szparagową i trochę wody z gotowania fasolki, koncentrat pomidorowy. Podusić około 15 min. W razie potrzeby uzupełnić wodę, pilnować, żeby potrawa się nie przypaliła. Doprawić pieprzem, najlepiej grubo mielonym, lub utłuczonym w moździerzu. Dodać trochę cukru według upodobania.
Mięso można równie dobrze zastąpić kiełbasą.
Podawać z ziemniakami.
NALEŚNIKI ZAPIEKANE ZE SZPARAGAMI
Czas przygotowania: 1 godzin
Czas zapiekania: 1 godzin
Składniki
·         Szparagi, mogą być świeże lub ze słoika,
·         10 dkg szynki, lub chudej kiełbaski,
·         jeśli ktoś lubi może dodać 1 cebulkę,
·         opakowanie śmietanki 18%,
·         1 lub 2 jajka,
·         20 dkg żółtego sera,
·         sól, pieprz do smaku,
·         olej do smażenia naleśników.
·         Ciasto na naleśniki:
·         2 jajka,
·         pól kg maki,
·         łyżka oleju,
·         mleko w takiej ilości, aby ciasto miało gęstość śmietany.

Przygotowanie

Usmażyć naleśniki: 6-8 sztuk. Zawinąć w naleśniki szparagi, pokrojoną w podłużne plastry szynkę, żółty ser i ewentualnie cebulkę. Posolić i popieprzyć.
Ułożyć naleśniki na blachę wysmarowaną olejem. Wymieszać żółtka jajek ze śmietanką, zalać naleśniki, ułożyć na naleśnikach plastry żółtego sera. Ubić piane z białek  i wylać na naleśniki. Posypać pieprzem.
Zapiec w piekarniku. około 30 min.
Przepis jest trochę pracochłonny, ale naprawdę pyszny!!!
SAŁATA  LODOWA ARTURA
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Składniki
·         główka sałaty lodowej
·         puszka sardynek w oleju najlepiej słonecznikowym.

Przygotowanie

Sałatę lodową umyć, osączyć, rozdzielić i rękoma podrobić do miseczki. Puszkę z sardynkami otworzyć, trochę rozdrobnić i wrzucić do sałaty. delikatnie wymieszać. I gotowe! Pyszna i prosta w przyrządzeniu!!!!

KURA LUB KURCZAK W SOSIE POTRAWKOWYM
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 40 minut
Składniki
·         Ugotowana kura lub kurczak,
·         SOS:
·         4 dkg masła,
·         2 łyżki mąki,
·         2 szklanki rosołu,
·         kilka łyżek słodkiej śmietanki,
·         sól, pieprz,
·         kwasek cytrynowy, lub sok z cytryny,

Przygotowanie

2 szklanki rosołu z gotowania kury lub kurczaka, zagotować. Zagęścić rosół mąką roztartą z masłem i odrobiną wody, rozprowadzić, dodać śmietankę. Doprawić, na końcu zakwasić kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.
TAK PRZYRZĄDZONA POTRAWKA, smakuje jak kurczak w sosie beszamelowym, a jest zdecydowanie łatwiejsza w przygotowaniu.
KWASEK ZABIELANY
Przepis mojej mamy
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki
·         pól litra soku z kiszonej kapusty,
·         1 litr wody,
·         ziele angielskie, listek laurowy,
·         śmietana,
·         2 łyżki maki do zagęszczenia zupy,
·         sól, pieprz, cukier do smaku.

Przygotowanie

Do wody dodać sok z kiszonej kapusty, wrzucić przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy. Zagotować. Zagęścić zupę mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dodać śmietanę.
Należy pamiętać, żeby śmietana się nie zważyła, należy wcześniej do niej wlać część wywaru, dopiero potem połączyć ją z resztą zupy.
Doprawić do smaku cukrem, sola i pieprzem.
Można podawać z makaronem, gotowanymi ziemniakami pure.
IDEALNA NA ZUPĘ WIGILIJNĄ
BIGOS DIETETYCZNY
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas smażenia: 2 godzin
Składniki
·         przykładowe proporcje:
·         1kg kiszonej kapusty, najlepsza jest surówkowa,
·         1 kg piersi z kurczaka,
·         2 cebule,
·         koncentrat pomidorowy,
·         2 łyżki oleju słonecznikowego,
·         przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy,
·         do wyboru, w zależności od upodobań: kminek, majeranek, czosnek itp.

Przygotowanie

Kapustę ugotować do miękkości. Mięso z kurczaka pokroić i zesmażyć na oleju słonecznikowym, do już usmażonego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwile poddusić. Usmażone mięso dodać do ugotowanej kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze trochę pogotować (około 30 min.), żeby wszystkie składniki się połączyły.
W wersji wigilijnej można dodać suszone grzyby, do gotowania kapusty.
Bigos jest bardzo smaczny. Moje dzieci go uwielbiają!!!
POMIDORY MARYNOWANE PO UKRAIŃSKU
Oryginalny przepis
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas inny: 2 minut
Składniki
·         3 kg małych, twardych pomidorów,
·         koper,
·         chrzan,
·         gorczyca,
·         ziele angielskie,
·         czosnek,
·         zielona pietruszka,
·         cebula.
·         Na zalewę:
·         2 szklanki wody,
·         łyżka cukru,
·         pół łyżeczki soli,
·         1/4 szklanki octu 10%

Przygotowanie

Pomidory umyć, ułożyć w słoikach, do słoików dodać koper, kawałek chrzanu, ziarna gorczycy, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, kilka gałązek natki pietruszki, pokrojoną w ćwiartki cebulkę (w zależności od upodobania).
Przygotować zalewę wg podanych proporcji. Gorącą zalewą zalać ułożone w słoikach pomidory. Zakręcić. Dla pewności słoiki zagotować, ale bardzo krótko.
ZIELONA PAPRYKA W SŁOIKU
Oryginalny przepis ukraiński
Czas przygotowania: 16 godzin
Czas inny: 16 minut
Składniki
·         3 kg papryki,
·         1 szklanka cukru
·         3 łyżeczki soli,
·         2 szklanki octu 6%,
·         2 szklanki oliwy.

Przygotowanie

Paprykę obrać, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć w naczyniu, dodać sól i cukier. Zostawić na 12 godzin. Czasem zamieszać. Po 12 godzinach zagotować -  około 3 minuty. Paprykę przełożyć do słoików. Sok pozostały z gotowania papryki zagotować, dodać ocet, oliwę. Zalać paprykę w słoikach gorącym sokiem. Słoiki zakręcić i odstawić. Dla pewności można słoiki zagotować około 20 minut.
GOŁĄBKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI
Czas przygotowania: 40 minut
Czas duszenia: 40 minut
Składniki
·         Składniki:
·         - pól kg mielonej łopatki, lub innego chudego mięsa,
·         - 1/2 szklanki płatków owsianych (najlepiej górskich),
·         - 1 jajko,
·         - 1 cebula,
·         - kostka rosołowa,
·         - olej 1-2 łyżki,
·         - przyprawy: pieprz do smaku, w sezonie gałązki lubczyku, zielonej pietruszki, ewentualnie ząbek czosnku,
·         - główka kapusty białej lub włoskiej w sezonie zimowym, równie dobrze może być kapusta pekińska.

Przygotowanie

Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody,  dodać płatki owsiane, płatki dodać do mielonego mięsa, dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko razem wymieszać, dodać pieprz do smaku.
Kapustę obgotować, ostudzić, oddzielić liście (młodą kapustę lub kapustę pekińską wystarczy sparzyć). Liście kapusty przy końcach pobić tłuczkiem do mięsa. Mięso zawijać w liście kapusty, ułożyć w garnku warstwami. Przełożyć liśćmi lubczyku lub natki pietruszki. Zalać nie dużą ilością wody z obgotowanej kapusty, odrobiną oleju. Dusić na wolnym ogniu około 30-40 min. Czas duszenia zależy od rodzaju użytej kapusty. Dla zmiany smaku farszu, można posiekać pęczek pietruszki i dodać do mięsa mielonego, wtedy gołąbki przypominają w smaku nadzienie do kurczaka faszerowanego.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz